Clean-upsClean-ups

illustration

Ga met ons mee op expeditie over de grachten van Leiden met de plastic spotter kanovloot!

Reserveer

Plastic verzamelen en samen sorteren! (Foto's: Jacob Kaptein / National Geographic)

illustration

Kom je meevaren?

Doe mee!
Wil je mee met een Plastic Spotter clean-up? Meld je dan aan via ons reserveringsysteem, dat kan hier. Deelname is gratis, maar we zijn afhankelijk van donaties. Alle beetjes zijn welkom.

Meer dan afval
Tijdens de clean-ups verzamelen we niet alleen afval, maar ook data. Als we de kano's na een clean-up weer aan de wal vastmaken; zien we alweer nieuw plastic voorbij drijven. Opruimen alleen lost niks op. Maar door onze vondsten te analyseren en systematisch in kaart te brengen proberen we de bron te herleiden en zo de kraan aan wal dicht te draaien. Door ons onderzoek proberen we nieuw afval in het water te voorkomen en werken we aan structureel minder plastic in de gracht. Meer over ons onderzoek lees je hier. De bijzonderste vondsten van de kanovloot nemen we mee naar het brugwachtershuisje op de Marebrug te Leiden. Hier, recht boven het water heeft De Grachtwacht haar hoofdkwartier, en bewaren we de spannendste vondsten in onze collectie, zie hier. Topvondsten uit de verzameling kan je bezichtigen in onze raam-exposities. Al eens langsgelopen? Meer over ons museum lees je hier. Onze clean-ups blijven niet onopgemerkt. Van lokale tot landelijke en zelfs internationale media berichten over wat er hier in de gracht gebeurt. Van The Guardian tot CNN en National Geographic schreven over de clean-ups in Leiden en onze vondsten. Meer nieuws vind je hier.


Onze vloot

Voor de clean-ups en het onderzoek naar de gracht hebben we een aardige vloot ter beschikking. Met dank aan een crowdfundings actie van Universiteit Leiden konden we zes tweepersoons kano's aankopen, die plek bieden voor 12 vrijwilligers, ook wel citizen scientists. Zo kan ons bestand van meer dan 500 vrijwilligers gewapend met peddels en prikstokken de grachten door. En de vloot wordt steeds groter! Steeds meer mensen met eigen kano’s doen mee, en ook suppers sluiten aan bij de sessies. En hoe groter de vloot, hoe groter de buit! De acties worden gecoördineerd vanuit het onderzoeksschip. Deze aluminium onderzoeksboot vaart met een Torqeedo motor geheel elektrisch. Alle stootkussens zijn als zwerfvuil verzameld in de Leidse gracht en het touw waarmee hij vast ligt is vervaardigd van lege plastic flessen. Om de kano’s tijdens een clean-up zo optimaal te laten verzamelen, neemt het onderzoeksschip alle volle zakken over, en herbevoorraad het alle kano's waar nodig. De boot doet ook dienst als 'dierenambulance te water' en redt menig dier uit de gracht.