Logo De Grachtwacht
Doneer water 13,7°C

Clean-ups

Ga met ons mee op expeditie in de grachten van Leiden met onze clean-up kanovloot!

Cleanup
Plastic verzamelen en samen sorteren! (Foto's: Jacob Kaptein / National Geographic)

Reserveren

Hieronder kan je gratis een plek in een 2-persoons kano reserveren. Alle materialen worden verzorgd door De Grachtwacht, inclusief zeer stabiele kano’s. Deelname is op eigen risico en een zwemdiploma is verplicht. Inschrijven is geheel gratis maar doneren mag altijd en kan via deze link.

Praktische Informatie

  • Je spullen kunnen nat worden, dus doe er een vuilniszak of plastic tas omheen.
  • Neem wat te drinken en eventueel iets te eten mee voor in de boot.
  • Bij zonnig weer, smeer je goed in!
  • Bij koud weer, draag warme kleren!
  • Mocht het weer te slecht zijn, dan nemen we maximaal 1 uur van tevoren contact op over mogelijke wijzigingen.
  • Om iedereen een kans te geven om deel te nemen, is de maximale groepsgrootte 4 personen.

Voorwaarden deelname

  • Mijn deelname aan de clean-up is op eigen risico.
  • Ik ben zelf aansprakelijk voor schade toegebracht aan derden die is ontstaan tijdens de deelname van de clean-up.
  • Ik ga ermee akkoord dat De Grachtwacht en de coördinatoren die betrokken zijn bij de clean-up op geen enkele wijze aansprakelijk kunnen worden gesteld voor persoonlijk letsel of opgedane schade aan persoonlijke eigendommen.
  • Tijdens de clean-up maken we foto- en videobeelden. Deze worden gebruikt voor educatieve doeleinden, of om bijvoorbeeld nieuwe vrijwilligers te bereiken en te laten zien dat plastic niet in de gracht hoort. Deze beelden delen we op sociale media. Door deelname geef je toestemming voor het gebruik van foto’s en video waarop je zichtbaar bent.

Gegevens-opslag en -gebruik

Bij deelname aan een van de activiteiten wordt om je naam, e-mailadres en telefoonnummer gevraagd. Deze gegevens worden niet verkocht aan andere partijen, maar worden functioneel gebruikt:

  • Je e-mailadres wordt gebruikt om je een bevestigings- en herinneringse-mail te sturen.
  • Je telefoonnummer wordt op de dag zelf gebruikt mocht de activiteit op het laatste moment door bijvoorbeeld weersomstandigheden niet doorgaan, of als je niet aanwezig bent bij aanvang.

Meer dan afval

Tijdens de cleanups verzamelen we niet alleen afval, maar ook data. Als we de kano's na een clean-up weer aan de wal vastmaken zien we alweer nieuw plastic voorbij drijven. Opruimen alleen lost niks op. Maar door onze vondsten te analyseren en systematisch in kaart te brengen proberen we de bron te herleiden en zo de kraan aan wal dicht te draaien. Door ons onderzoek proberen we nieuw afval in het water te voorkomen en werken we aan structureel minder plastic in de gracht. De bijzondere vondsten van de kanovloot nemen we mee naar het brugwachtershuisje op de Marebrug. Hier, recht boven het water heeft De Grachtwacht haar hoofdkwartier, en bewaren we de spannendste vondsten in onze collectie. Topvondsten uit de verzameling kan je bezichtigen in onze raam-exposities. Onze cleanups blijven niet onopgemerkt. Van lokale tot landelijke en zelfs internationale media berichten over wat er hier in de gracht gebeurt. Van The Guardian tot CNN en National Geographic schreven over de clean-ups in Leiden en onze vondsten.

Momenteel geen bedrijfsuitjes, wel lezingen en rondleidingen

Regelmatig geven we lezingen over ons project, de gekste vondsten en het onderzoek dat we doen. Extra mogelijkheden die we aanbieden zijn rondleidingen in ons brughuisje, waarbij 10 mensen tegelijk kunnen worden rondgeleid.

Onze vloot

Voor de clean-ups en het onderzoek naar de gracht hebben we een aardige vloot ter beschikking. Met dank aan een crowdfundings actie van Universiteit Leiden konden we zes tweepersoons kano's aankopen, die plek bieden voor 12 vrijwilligers, ook wel citizen scientists. Zo kan ons bestand van meer dan 700 vrijwilligers gewapend met peddels en prikstokken de grachten door. En de vloot wordt steeds groter! Steeds meer mensen met eigen kano’s doen mee, en ook suppers sluiten aan bij de sessies. En hoe groter de vloot, hoe groter de buit! De acties worden gecoördineerd vanuit het onderzoeksschip. Deze aluminium onderzoeksboot vaart met een Torqeedo motor geheel elektrisch. Alle stootkussens zijn als zwerfvuil verzameld in de Leidse gracht en het touw waarmee hij vast ligt is vervaardigd van lege plastic flessen. Om de kano’s tijdens een clean-up zo optimaal te laten verzamelen, neemt het onderzoeksschip alle volle zakken over, en herbevoorraad het alle kano's waar nodig. De boot doet ook dienst als 'dierenambulance te water' en redt menig dier uit de gracht.