Collectie Collectie

illustration

De Grachtwacht heeft een unieke collectie Antropoceen objecten; vondsten uit het tijdperk van de mens. We bewaren spannende vondsten die we vinden op, in en rond de gracht. Stuk voor stuk vertellen de objecten een verhaal.

We bouwen aan een wetenschappelijke collectie zwerfvuil en bewaren de bijzonderste vondsten van de clean-ups. Ook beheren we een groeiende verzameling stadsnatuur. Van vissen op sterk water tot verdronken egels, vogels en konijnen uit de gracht. Menig dier opgenomen in de collectie, vond zijn dood door verstrikt te zijn in plastic. Zo zijn het lokale voorbeelden van het effect van plastic op de natuur. De impact van de mens zie je terug in elk verzameld object. Ontdek het hieronder en in onze exposities!

Veel dieren verstrikken in het plastic in de gracht; zoals deze baars in een sinasappelnetje.

Veel dieren belanden in de gracht; niet allemaal kunnen ze er ook weer uit komen.

Een dood gevonden zwanepul, een van de soorten watervogels uit Leiden.

Een kort rondje door het centrum van Leiden resulteerde soms in 165 mondkapjes!

In Leiden hebben we 25 soorten vis in de gracht, waaronder de snoek!

Een vis gestikt in een andere vis; zijn prooi was nét te groot!

Terrasafval werd specifiek verzameld voor ons rapport 'Plasticvrije Terassen'

Specifieke items, zoals menukaarten, worden verzameld voor wetenschappelijk onderzoek.

Dankbaar!

Niet alleen dankzij onze Plastic Spotter vrijwilligers, maar vanuit verschillende hoeken van het land en de wereld verzamelen we objecten, dankzij samenwerkingen met verschillende mensen en organisaties. Zo werken we samen met stadsecologen, dierenambulances, vogelopvangcentra, afvalprikkers en andere helden. We zijn alle verzamelaars zeer dankbaar voor hun schenkingen, dankzij hun inzet en vonsten kunnen we mensen bewust maken van al het moois en minder moois wat in en om de gracht gebeurt.


Bijzondere vondst schenken?

De collectie vormt de basis voor het onderzoek wat we doen, komt terug in onze wetenschappelijke publicaties en tonen we in onze exposities.

Zelf een dood dier gevonden; of wil je iets toevoegen aan de collectie? Dat kan! Laat het ons weten via info@degrachtwacht.nl.