Expo Expo

illustration

Natuur in coronatijd

Het eerste slachtoffer van corona-zwerfvuil in Nederland. Een jonge baars, gevangen in de duim van een corona handschoen, gevonden tijdens een clean-up hier in de Oude Vest te Leiden. De basis van de duim is open gescheurd, waarschijnlijk als gevolg van een kortstondige worsteling. Een baars heeft grote stekels op zijn rug, achteruit zwemmen is daarom geen optie. Voorzichtiger met je afval omgaan wel.


De baars ging de wereld over. Hij haalde CNN, werd opgepikt door The Guardian en geplaatst door National Geographic. Nog altijd in zijn handschoentje ligt hij ge-exposeerd boven de gracht waarin hij werd gevonden. Het is één van de verhalen uit de expo 'Natuur in coronatijd'.

Perch trapped in glove Auke Florian Hiemstra

Raam-exposities

Kijk eens door de ramen van ons brugwachtershuisje en leer alles over het plastic in de grachten en onze bijzondere stadsnatuur. Van opgezette dieren en beesten op sterk water; tot de beste en vreemdste zwerfvuil vondsten verzameld tijdens de Plastic Spotter clean-ups. Het hele jaar door worden collectiestukken tentoongesteld in verschillende 'raam-exposities.' Je bezoekt ze gratis, vanaf buiten, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Toegang is gratis, maar doneren mag altijd.
Natuur in coronatijd
Een vis gevangen in een coronahandschoentje en het eerste van de vele duizenden mondkapjes die we afgelopen jaar uit de gracht moesten vissen, het zijn enkele van de topstukken die komende maanden te zien zijn. Deze expo loopt tot eind november.