Logo De Grachtwacht
Doneer water 21,0°C

Nieuws


Alle Leidse peuken verzamelen op zaterdag 6 juli

Voor het vierde jaar op rij organiseert Stichting De Grachtwacht de Leidse Plastic Peukmeuk, op zaterdag 6 juli! Vorig jaar werden 30.000 peuken opgeraapt in Leiden. De actie is onderdeel van de internationale Plastic Peukmeuk-dag waarbij wereldwijd vrijwilligers zoveel mogelijk peuken verzamelen én tellen! Met deze actie roept de organisatie Plastic Peuken Collectief op tot een verbod op de plastic sigarettenfilter. Vorig jaar deden meer dan 70 Nederlandse steden en 13 andere landen mee en in totaal haalden zij 620.000 peuken op.

Raap je ook mee? De vierde Leidse Plastic Peukmeuk, onder leiding van De Grachtwacht, start op zaterdag 6 juli om 11:00 vanaf de Marebrug. In twee uur tijd rapen vrijwilligers zoveel mogelijk peuken. Doe je ook mee met de grootste wereldwijde peuken clean-up ooit? Meld je dan uiterlijk donderdag 4 juli 18:00 gratis aan via deze link. Je mag ook peuken uit je eigen wijk inleveren tussen 11:00 en 13:00 bij het brughuisje op de Marebrug.

Grote bron van vervuiling De sigarettenpeuk is één van de meest gevonden typen zwerfvuil. Geschat wordt dat 2/3e van alle peuken in het milieu belandt, terwijl de achtergebleven filter gemaakt is van plastic en ook heel veel andere schadelijke stoffen bevat. Uit onderzoek blijkt dat de filtersigaret even schadelijk is voor rokers als de filterloze sigaret. Plastic peuken leiden dus onnodig tot heel veel milieuvervuiling. Hoog tijd voor een verbod op de plastic sigarettenfilter!

Foto%20De%20Grachtwacht%20-%20Opbrengst%20PeukMeuk%20Leiden%202022

Na afloop ligt er een heerlijke bagel klaar voor deelnemers, dankzij de Leidse bagelbakker BetterBagels! Logo%20PeukMeuk%20Leiden


« Ouder Bericht