Nieuws Nieuws

Ander Nieuws 22 april 2020

Effecten van Coronacrisis op de grachten

Vanwege de Coronacrisis liggen alle georganiseerde activiteiten per kano in Leiden al enige tijd stil. Het is wachten op ontwikkelingen en adviezen van het RIVM voor we onze activiteiten weer kunnen opstarten, al dan niet met de nodige beperkingen. Tot die tijd merken we al wel de effecten van Corona op de gracht.

Het goede nieuws is dat de hoeveelheid drijfvuil in de Leidse grachten lijkt af te nemen door de coronacrisis. Dit is mogelijk te verklaren doordat er minder activiteit is op en rond de gracht. Zo zijn de terrasboten niet in gebruik, zitten er minder mensen in het park, is er minder bootverkeer en is er (nog) geen markt aan het water. Ook zien we dat het type afval verandert; mondkapjes, heel veel wegwerphandschoenen, boodschappentassen, verpakkingen van toiletpapier. De gracht lijkt dan ook een goede weerspiegeling van de maatschappij. Plastic Spotter Auke-Florian Hiemstra vertelde hier ook over bij de talkshow Op1.

Voorbereidingen
Afval in de Leidse grachten blijft helaas onverminderd actueel en hoewel het jammer is dat we momenteel weinig onderzoek kunnen verrichten zijn we gelukkig ook niet echt aan tijd gebonden. We doen momenteel zelf met een klein team af en toe monitoring, natuurlijk op gepaste afstand en krijgen zo toch een actueel beeld van de verspreiding en hoeveelheid afval. Ook testen we onze methode voor dataverzameling en werken we aan onze nieuwe kanovloot. Zo kunnen we effectief van start met sessies in groepsverband zodra het weer mag!

Kanosessies
Mochten de huidige maatregelen versoepeld worden, dan zullen we direct bekijken hoe we de kanosessies weer kunnen opstarten conform de adviezen van overheid en RIVM. Op welke termijn dit mogelijk wordt is nu nog moeilijk te overzien. Het zou in ieder geval een mooie gelegenheid zijn voor een nulmeting: wat vinden we in de gracht na een periode van sluiting van de horeca en afwezigheid van de markt?

Streefbedrag bijna bereikt!
Wat betreft de crowdfunding hebben we dankzij u nog minder dan 500 euro nodig. De crowdfunding loopt nog tot en met 30 april. Deel dus nu de actie met uw collega's, vrienden, familie en buren en samen halen we het streefbedrag voor schonere grachten!


illustration

Nieuws